Bilgi Güvenliği

Bilgi güvenliği kısaca, bizim için değerli bilgilerin izinsiz erişimlerden korunmasıdır.

Bilgi güvenliği alanında iki nokta önemlidir;

  • Bilgilerimize erişilirse ne olur?
  • Bilgilerimizi izinsiz erişimden nasıl koruruz?

Özellikle bazı hassas bilgilere kötü amaçlı kişiler tarafından izinsiz erişildiği durumlarda ne gibi problemler oluşur?

  • Verilerimizi kaybederiz.
  • Para kaybederiz.
  • Bir suç ağının parçası olabiliriz.
  • Özel bilgilerimiz veya medyalarımız ifşa edilebilir.
  • Suçlu duruma düşebiliriz.
  • Fiziksel olarak zarar görebiliriz.
  • Çocuklarımız istismara uğrayabilir, fiziksel , duygusal veya cinsel olarak zarar görebilir.


İnternet ve çocuklarımız

İnternetin yaşam, bilim, eğitim, araştırma ve gelişim üzerine pek çok olumlu etkisinin olduğu tartışılamaz.
Ancak bilinçli ve kontrollü kullanılmadığı takdirde, özellikle çocuk yaş grubundaki kullanıcılar için zararlı etkilerinin olacağı da yadsınamaz bir gerçektir.
Üstelik çocuk kullanıcı yaşının 4-5 yaş düzeyine kadar indiği düşünülürse internetin denetimsiz kullanımı halinde olası zararın boyutları daha da artacaktır.

İnternet kullanıcısı olan çocukları bekleyen tehlikenin başında cinsel taciz geliyor.
Henüz cinsel gelişimini tamamlamamış çocukların internet ortamında yaşına uygun olmayan düzeyde cinsel içerikli ya da pornografik malzemelerle karşılaşması, cinsel davranışlarında sapmaya kadar gidebilen ciddi sorunlara yol açabilir.

İnternette çocuğun psiko-sosyal gelişimini etkileyecek şiddeti, gayri-ahlaki davranışları özendirebilecek içeriklerle karşılaşması ve bunlardan etkilenmesi de söz konusu olabilir. Diğer önemli bir sorun, çocuğun internete bağımlılığı, dolayısıyla normal büyüme ve gelişim için gereksinimi olan süreçlerden uzak kalmasıdır, ki bunlar da çocuk istismarının başka boyutlarıdır.

“Bilgi Güvenliği” derken, bilgiye ulaşım sürecinde çocuklarımızın güvenliğini de göz önüne almayı ve internette çocuk güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefledik.

Bu hedefe ulaşmak için;

  • Sizlerin, yani ailelerin, bu konuda sorumluluğu olduğunu düşünen erişkinlerin ve hatta çocukların, konu ile ilgili bilgi gereksinimlerinizi karşılamaya ve sorularınızı yanıtlamaya çalışacağız.
  • Bütün bu bilgilendirme çabamızın dışında, bir çocuk için, bir genç için (ya da kendisi için) yardım gereksinimi duyanlara da yardım etmeyi, yol göstermeyi ve danışmanlık yapmayı amaçladık.

Gün olur, bu konu kapsamında bir hekimin, bir sosyal hizmet uzmanının ya da bir avukatın rehberliğine ihtiyacınız olabilir.
Biz, çocuklarımız için bir ekip olarak buradayız.

Sorularınızı bekliyoruz.
Sorunlarınız için de yardımcı olmaya hazırız.

Dr. Betül Ulukol

Tansu Günay

test

dfd

Aileler İçin Öneriler

[embeddoc url=”https://cbgd.org/wp-content/uploads/2020/06/ÇBGD-Aile.pdf”]

Cep Telefonu Kullanım Sözleşmesi

[embeddoc url=”https://cbgd.org/wp-content/uploads/2020/06/ÇBGD-Cep-Telefonu-Kullanım-Sözleşmesi.pdf”]

Bilgisayar ve İnternet Kullanım Sözleşmesi

[embeddoc url=”https://cbgd.org/wp-content/uploads/2020/06/ÇBGD-Bilgisayar-ve-İnternet-Kullanım-Sözleşmesi.pdf”]

Çocuklarınızı istismardan korumak için bazı öneriler

Çocuğunuza ev adresinizi ve telefon numaranızı öğretin. Kaybolursa kime başvurması gerektiğini öğretin. Tanımadığı kişilerden sakınması gerektiğini öğretin. Çocuğunuzun halka açık yerlerde tuvalete tek başına gitmesine izin vermeyin. Arabada yalnız bırakmayın. Çocuğunuzun nerede olduğunu, daima bilin. Arkadaşlarını ve arkadaşlarının ailelerini tanıyın. Aktivitelerine siz de katılın. Çocuğunuza, kimlerin evine gidebileceğini açıkça ve çok net söyleyin. Size ulaşamadığı takdirde nereye gidebileceğini, hangi komşuda kalabileceğini öğretin. Çocuğunuz, biri ile bir arada olmak istemiyorsa, o kişiden rahatsız oluyorsa, nedenini öğrenin. Biri çocuğunuza gereğinden fazla ilgi gösteriyorsa, bu duruma dikkat edin. Çocuğunuzla cinsellik hakkında konuşun, vücudunun özel yerlerini anlatın. İyi dokunma ve kötü dokunma hakkında bilgi verin. Biri çocuğunuza istemediği bir şekilde dokunursa, hayır demesini, yardım istemesini öğretin. Çocuğunuzun gerçek ya da hayali korku ve endişelerini azımsamayın, dikkate alın. Çocuğunuzu dinleyin, izleyin ve etkili bir iletişim kurun. Sevginizi ifade edin Onu onayladığınızı ve kabul ettiğinizi anlatın Sevginizi anlatmak için dokunun, sarılın, öpün Çocuğunuzla kaliteli – çocuğun da hoşuna gidecek şekilde – zaman geçirin Çocuğunuzun gereksinimlerini göz ardı etmeyin, sağlayabilmek için çaba sarf edin

This is a post with post format of type Link

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.

This is a standard post format with preview Picture

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Devamını Oku

Post Formats is a theme feature introduced with Version 3.1. Post Formats can be used by a theme to customize its presentation of a post.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus – more on WordPress.org: Post Formats

Postformat Gallery: Multiple images with different sizes

Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lor

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Devamını Oku