Çocuğunuz sizden habersiz bir hesap oluşturmuşsa

Eğer çocuğunuzun önceden açıtığı bir hesabı varsa, internetin sizin üzerinize olduğunu hatırlatın ve sizi arkadaş olarak eklemek ve koyduğunuz kurallara uymak zorunda olduğunu söyleyin.

Çocuğunuzun facebook profiline koymaması gereken kişisel bilgiler şunlardır:

  • Cep telefonu ve ev telefonu
  • Ev adresi
  • Varsa okul dışında gittiği yerler.
  • Doğumgünü kutlamaları için ay ve gün yazılabilir ama güvenlik için doğum yılını yazmamalıdır.
  • Facebook zaman zaman pazarlama stratejisi olarak çeşitli bilgileri girmenizi isteyebilir, bunun bir mecburiyet olmadığını çocuğunuza anlatmalısınız.
  • Profilde ne kadar az bilgi olursa o kadar iyidir.

Eğer çocuğunuzun sizin bilginizden önceye giden bir hesabı varsa, hesap ayarlarına girip çocuğunuzun bugüne kadar yaptığı tüm aktiviteyi görebilirsiniz. Hesap ayarlarına girdikten sonra “Facebook verilerinin kopyasını indir” seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Burada kısıtlı veya silinmiş de olsa bütün paylaşımları görmeniz mümkündür. Çocuğunuzun yaptığı bu paylaşımlar, çocuğunuzun geleceği için de çok önemli olabilir. Artık bir çok firma, hatta okul işe alacağı veya kabul edeceği öğrenciler için internet araştırması yapmaktadır. Ve çocuğunuzu yapmtığı bazı paylaşımlar gelecekte bazı fırsatlara engel olabilir. Zaman zaman çocuğunuzun tam adını arama motorlarında aratarak kontrol edebilirsiniz.

Sosyal ağ hesabı açmak isteyen çocuk

Kaç yaşında olursa olsun, internet erişimi olan çocuğunuz size facebook hesabı açmak istiyorum diye geldiğinde, bunu yasaklamak çözüm değil. En uygun çözüm, çocuğunuz bir facebook hesabı edinirken onunla birlikte olmak ve kulllanımı için kendi kurallarınızı koymak. Daha sonra çocuğunuzu facebook veya diğer sosyal ağlardaki tehlikelere karşı nasıl koruyabileceğimizi anlatacağız. Facebook hesabı açmak isteyen çocuğunuz için aşağıdakilere benzer kurallar koyabilirsiniz.

1. Hesabın şifresini size söylemeliler ve sizden habersiz değiştirmemeliler.

2. Hesap profillerine ekleyecekleri kişisel bilgileri önceden size söylemeliler ve bu bilgiler çok kişisiel bilgilerden oluşmamalı.

3. Paylaşacakları resim veya videoları önce size göstermeliler. Eğer onaylamadığınız bir resim veya video ise, paylaşmayı yasaklamak yerine ona uygun bir alternatif önermelisiniz.

4. Ağdaki ilk arkadaşı siz olmalısınız ve o ağın nasıl kullanıldığını çok iyi öğrenmelisiniz.

Çocukların sosyal ağlarda hesap sahibi olmaları için yaş sınırı var mıdır?

Çocuklar gün geçtikçe daha ufak yaşlarda çevrimiçi olmaya başladıklarından, ebeveynlerin internette, özellikle de sosyal ağlarda çocuklarının ne yaptıklarını bilmeleri çok önemli bir konu haline gelmiştir. Bir çok sosyal ağ, üyelik için minimum 13 yaş şartı koymasına rağmen, henüz üye olunurken bunun doğrulamasını yapan bir sisteme sahip değiller. Buna bir de bilinçsiz ebeveynlerin çocukları için sosyal hesaplar oluşturması eklenince, sosyal ağları kullanan çocukların 13’den çok daha erken yaşlarda olduğunu görüyoruz. Yapilan araştırmalar, 9-16 yaş grubundaki çocukların tamamının facebook kullanıcı olduğunu, ve %70’den fazlasının gizlilik kurallarını bilmediğini gösteriyor.

Gizlilik ayarları

Gizlilik ayarları çocuğunuzun sosyal ağlarda ne şekilde göründüğüyle doğrudan ilgilidir. Bu ayarları çok dikkatli yapmalısınız ve daha önce de dediğimiz gibi ne kadar az bilgi açığa çıkıyorsa o kadar iyidir. Mümkünse bütün gizlilik ayaları, yalnıza kendi görebildiği veya arkadaşlarının görebildiği şekilde ayarlanmalıdır.

Şikayet

Çocuğunuzu rahatsız ettiğini düşündüğünüz birine karşı neler yapılabilir? Verilen rahatsızlık adli boyutta ise alınabilinen tüm ekran görüntüleri ve diğer belgeler alınıp en yakın emniyet müdürlüğüne başvurulmalıdır. Sadece sosyal ağlarda çocuğunuzun karşısına çıkmasını istemediğiniz biri için, o kişinin profiline gitmelisiniz. Profildeki mesaj düğmesinin yanındaki menüden kişiyi şikayet et seçeneğine tıklayıp gerekli bilgileri verip bu kişiyi kalıcı bir şekilde engelleyebilirsiniz.

Aynı işlemleri tacizde bulunan kişini twitter sayfası üzerinden de yapabilirsiniz.

Çocuğumun fotoğrafını nasıl kaldırtabilirim

Bir fotoğraf veya video Facebook Koşulları‘nı ihlal ediyorsa  bu içeriği facebook yönetimine bildirmek için şikayet bağlantılarını kullanın.

Bir fotoğrafın çocuğunuzun gizlilik haklarını ihlal ettiğini düşünüyorsanız lütfen görüntü gizliliği hakları ile ilgili bilgilerimizi gözden geçirin.

Çocuğumun Facebook’ta neler yaptığını izleyebilir miyim veya çocuğumun hesabını silebilir miyim?

Facebook’un hesap sahibi olmayan birisine yetkisiz erişim sağlaması, gizlilik yasalarınca genellikle yasaktır.  Lütfen çocuklarınızla konuşarak internet güvenliğiyle ilgili bilmeleri gerekenleri onlara öğretin ve kendilerinden kapsamlı facebook gizlilik ayarlarını kullanmalarını isteyin.

13 yaşından küçük birine ait bir hesapla karşılaşırsanız, lütfen bunu facebook yönetimine bildirin.

Çocuğunuz Facebook’ta kötü amaçlı içeriklere maruz kalıyorsa, hesabına giriş yapmasını ve bunu şikayet etmesini istemenizi tavsiye ederiz.

Facebook’taki uygunsuz veya kötü amaçlı şeyleri (ör. çıplaklık, nefret söylemleri, tehditler) nasıl şikayet edebilirim?

Facebook Topluluk Standartlarına aykırı olan bir şeyi (ör. çıplaklık, nefret söylemi, şiddet) şikayet etmek istiyorsanız gönderinin, fotoğrafın veya yorumun yanındaki Şikayet Et bağlantısını kullanarak içeriği facebook yönetimine şikayet edin.

Facebook Topluluk Standartlarına aykırı olan bir şeyi şikayet etmek istiyorsanız ancak hesabınız yoksa veya içeriği göremiyorsanız (ör. birisi sizi engellediyse), bir arkadaşınızdan yardım istemeniz gerekebilir.

Facebook’ta gördüğünüz herhangi bir şey tarafından tehdit edildiğinizi hissederseniz yerel emniyet teşkilatıyla da iletişime geçmeniz gerektiğini unutmayın.

Çocuklara karşı bulunulan uygunsuz davranışları başka nereye şikayet edebilirim?

Facebook kullanıcılarının emniyetini çok ciddiye alır ve insanlar arasındaki etkileşimlerin emniyetli bir şekilde yapıldığından emin olmak için büyük bir çaba gösterir. Herkese sitede karşılaştıkları şüpheli kişileri ve hassas içerikleri şikayet etmelerini tavsiye ediyoruz.

Tüm uygunsuz kişileri veya içerikleri site genelinde yer alan Şikayet Et bağlantısına tıklayarak Facebook’a bildirebilirsiniz. 18 yaşın altındaki kişiler de, birisi Facebook’ta onlara herhangi bir biçimde rahatsızlık veren veya tehditkar bir şey söylediğinde veya yaptığında, bunu hemen ebeveynlerine ya da onlardan sorumlu başka bir yetişkine söylemeleri yönünde teşvik edilmektedir.